Mijn visie op mantrailing


Werken en trainen met passie en eerlijkheid, daar ga ik voor.

Rechtvaardigheid en eerlijkheid. Daar wil ik me graag voor inzetten. Al als klein kind kwam ik op voor de underdog, degene die in nood zat en daar ging ik voor door het vuur.  

Was het vroeger behoorlijk ongestructureerd, nu weet ik duidelijk wat en waar ik mijn hulp aanbied en heb ik mij met hart en ziel verbonden aan het reddingshondenwerk waarbij we zoeken naar mensen die vermist zijn.  

Soms is zelfs degene die vermist is, letterlijk en figuurlijk de weg kwijt en dan is het fantastisch dat je diegene weer “thuis” kan brengen.  Dat maakt mijn werk ook zo mooi om te doen.


Regulier Reddingshondenwerk

In 1998 werd ik naar de wereld van het reddingshondenwerk getrokken en al snel raakte ik erdoor gepassioneerd. Een paar jaar later werd dat vervangen door een meer gespecialiseerde vorm, het mantrailen, waar ik mij nu nog steeds met veel passie en vuur voor inzet. 


Mens en dier uniek

Zoals ieder mens uniek is in zijn wezen, zo is ook elke hond uniek. Elk hondenteam is weer anders in de manier waarop ze werken en leren. Iedereen wil hetzelfde: die vermiste persoon vinden, maar hoe ze dat doen kan nog wel enorm voor verschillen.  

Monique van Weeren

Eerlijkheid voorop

Voor mij staat eerlijkheid voorop in alles wat ik doe. Eerlijkheid naar jezelf en naar je hond. Open staan naar de mens en naar hun unieke hond. Alleen zo kun je bepalen welke manier van werken bij een specifiek team hoort.  


In de praktijk

In de praktijk zie ik dat als je als mens of team gedwongen wordt in een bepaalde methode, dat dat veel mensen onzeker maakt en dat werkt weer door op je hond.

Daarom kijk ik per keer wat werkt. Want hoe fantastisch is het als je echt vertrouwen krijgt in het werk van je hond, die theoretisch gezien met zijn fantastische neus je kan tonen waar het laatste geurspoor is. 

Een vertrouwen omdat je werkelijk weet wat je doet, wat je hond doet. Dat opbouwen met zijn ups en downs is een gaaf gevoel omdat je weet dat ieder team een eigen weg heeft te gaan, niemand feilloos is en er altijd een uitdaging om de hoek staat. 


Weg met de roze bril en zet je real-bril op! Werken en trainen met passie en eerlijkheid, daar ga ik voor.


Hierbij wil ik je helpen met theorie en putten uit de jarenlange ervaring van het uitoefenen van vele methodes.

Meer weten? Woon een seminar bij of volg wekelijkse lessen.


Kijk op mijn pagina AANBOD voor de mogelijkheden

En op de pagina Agenda wanneer en waar een seminar of workshop is.


Wie weet zie ik je dan.

Wat zeggen anderen over Mantrailing Nederland

Hanneke blokdijk

Al enkele jaren volg ik workshops en seminars bij Monique.
Waarom, denk je dan, je kan toch bij zoveel mensen leren speuren.? Jawel, maar op het gebied van mantrailen vind ik Monique echt van topklasse.
Ik heb al bij meerdere instructeurs gespeurd, bij de een met meer plezier dan bij de ander.
Monique geeft echter meer dan plezier, namelijk heel veel kennis en kunde. Ze loopt altijd naast je, geeft direct aanwijzingen, en evalueert direct na het lopen van het spoor alles wat er gebeurde. Dat is als mantrailer fijn, maar ook als je met sporen van anderen meeloopt leer je daardoor heel veel. 
En elke keer weer leer ik wat bij. Mantrailen is net als paardrijden, een “sport” waarbij je nooit de perfectie bereikt. Dus trainen moet je, samen met je hond. En dan loop je vanzelf tegen problemen aan, die je dan weer voorlegt tijdens een workshop of seminar. Waarbij Monique ter plekke een oefening bedenkt waarbij je kan zien wat de oorzaak is van het probleem, of het probleem direct getackeld wordt. Dat vind ik vakmanschap!
Verder legt Monique geen strenge methodes op, ze vraagt soms wel waarom je dingen doet zoals je ze doet. Als je dat kan uitleggen is het prima, als zij vindt dat er bezwaren zitten aan jouw manier van werken zegt ze dat ook. Zolang je je hond niet mishandeld, mag je werken zoals jij het gewend bent. Dat geeft rust voor zowel hond als handler.
Zoals je zult begrijpen raad ik Monique absoluut aan als je met je hond wilt leren mantrailen (speuren naar mensen).


Hanneke Blokdijk

Recreatieve serieuze mantrailer

Madeleine Borgers

“De workshop speuren van Monique van Weeren is een echte aanrader. We waren met een diverse groep aan ervaring en Monique wist prima te schakelen tussen de verschillende combinaties. Daarnaast kan ze de honden echt goed lezen en dat is voor speuren heel belangrijk. Ze is heel positief en heeft een enorme passie voor haar vak! Ik heb er vol van genoten!

Tot snel weer!”


Madeleine Bongers

deelnemer  Workshop

Mantrailing Nederland - Halteweg 6 - 7122 MB Aalten

mantrailingnl@gmail.com - +31 (0) 6 27 11 11 50
Algemene voorwaarden

>