Mijn verhaal - Monique van Weeren - Oprichter Mantrailing Nederland
Van de aardbodem verdwenen…
Het is 03.10 ’s nachts en ik sta voor het enige verlichte raam in de verder stikdonkere straat. Achter het raam volgen hoopvolle ogen al mijn werkzaamheden. Al hun hoop is gevestigd op mijn expertise, mijn inschattingsvermogen en het werk van mijn hond om hun nu al zeer gemiste moeder, zus, dochter en vrouw te vinden die tot hun grote schrik plots van de aardbodem verdwenen lijkt.
Bij mij daalt de rust neer. Ik check nog even of ik alles bij mij heb en of ieder ondersteunend teamlid weet wat hij moet doen. Als dat zo is, starten wij met de voelbare ogen van de achterblijvers in mijn rug.
Hoewel ik een goed getrainde hond bij mij heb, weet ik dat je nooit op alle situaties voorbereid kunt zijn. Iedere vermissing is uniek. Elke vermissingsscenario is anders.
Vertrouwen in je hond
Nu moet ik vertrouwen hebben in mijn hond, mijzelf, mijn team. De eerste 24 uur zijn cruciaal, omdat de honden op zoek gaan naar het laatste geurspoor dat het huis verlaten heeft.
Ik maak mijn hoofd leeg en concentreer mij volledig op het werk van mijn hond. De wereld om mij heen verdwijnt tot ruis. In mijn hoofd komt een balans tussen automatisch reageren op mijn hond, signalen oppikken uit de omgeving en proberen mijn hond zo goed mogelijk te begeleiden zonder de hond te sturen: een bijna onmogelijke opgave.
Dat is het mooie aan het mantrailwerk: altijd anders, altijd uniek, altijd vraagt het om een flexibele oplossing en daarom past het ook zo goed bij mij.
1998
Ik kwam in 1998 in aanraking met deze manier van werken, toen ik mij verder aan het oriënteren was in het reddingshondenwerk. In Nederland was reddingshondenwerk toen al bijzonder, maar van mantrailen had men nog nooit gehoord. Ik werd erdoor gefascineerd en het heeft mij nooit meer losgelaten. Het is een manier van leven geworden.
Toch leek mijn leven in eerste instantie een andere kant op te gaan. Maar een afschuwelijke gebeurtenis veranderde alles…
Deze afschuwelijke gebeurtenis zette mijn leven volledig op zijn kop…
In 1996 was ik bezig met mijn scriptie voor de opleiding Psychologie. Ik wilde graag alles analyseren en de vragen die ik had, beantwoorden.
Tot ons huis afbrandde…
Ineens had ik niets meer. Onze inboedel ging verloren, mijn pup en poes overleden en alleen mijn oudere hond heb ik kunnen redden.
Vanaf dat moment ben ik anders gaan leven. Ik besloot radicaal te stoppen met mijn studie en het besef groeide dat honden van belang waren en echt iets kunnen betekenen voor de mens.
Een flinke uitdaging...
Hoewel ik er vanaf dat moment bewust voor koos om met honden te werken, was mijn leerweg lang en een flinke uitdaging. Met mijn eerste hond die na de brand kwam, werd ik gedwongen mijn eigen weg te zoeken, omdat ik niet genoeg had aan de bestaande hondenscholen en methodes om al mijn vragen te beantwoorden.
Naast deze best wel moeilijke hond kwam na een tijdje mijn Duitse herder Umbra, een droom vanuit mijn jeugd. Met haar zou ik het heel anders doen en mij nuttig gaan maken voor de maatschappij.
Helaas had zij daar zelf heel andere ideeën over. Niets ging met haar van een leien dakje en wat een vreugde en plezier moest zijn, werd een frustratie. Ik voelde een uitdaging en een wil om het voor elkaar te krijgen, maar was er nog niet klaar voor.
In 1998 kwam geheel onverwachts het trailen op mijn pad, omdat iemand aan mij vroeg of ik zin had om mee te gaan naar Schotland. Ik kon mee naar een speciale hondentrainer. Meteen voelde ik een enorme fascinatie voor dit vak. Het is boeiend en je kan echt van betekenis zijn met je hond. Voor de honden is het een spel en ondertussen kun je het verschil maken voor vermiste mensen en hun achterblijvers.
Experts mantrailing
Er zijn honderden, zo niet duizenden uren voor nodig om alle facetten te oefenen om daadwerkelijk het laatste geurspoor te kunnen opsporen. Dat wilde ik dolgraag uitproberen. Ik besloot veel te gaan experimenteren, heb experts uit het buitenland uitgenodigd en heel veel vragen gesteld.
Aanvankelijk begon ik met mijn droomhond de duitse herder Umbra, maar helaas was ze ook hier totaal ongeschikt voor.
Ietwat gefrustreerd besloot ik dat mijn fantastische Umbra lekker haar eigen dingen mocht gaan doen en voor haar kwam Nutak, een altdeutsche huttehund in de plaats.
Wederom geen makkelijke hond. Nutak adoreerde mij, wilde alles voor mij doen , maar dan ook op zijn eigen hondse wijze!
Als mens begreep ik, toen ik net begon, niet veel van geur, lichaamstaal en hoe een geurspoor zich ontwikkelt. In die tijd waren er geen boeken over dit onderwerp, laat staan instructeurs die mij daar iets over konden leren.
Gesneden koek voor de hond
Nutak, als hond, een oerhond tot in zijn tenen, voor hem was lichaamstaal en geuren gesneden koek. Toch wilde hij graag van mij horen hoe hij de geur moest oppikken, omdat ik zijn baas was.
Je kunt je voorstellen dat dat niet altijd even geolied liep, zeker met dat temperament van hem. Maar hij heeft het mij allemaal duidelijk gemaakt, allemaal, tot schade en schande van mijzelf.
Met hem ging ik namelijk naar veel seminars van “grote” trainers uit de hele wereld.
Hij, mijn Nutak, liet dan naderhand duidelijk merken hoe hij als hond tegenover de geleerde methodes stond.
Hij was mijn broddellap, mijn leermeester, mijn maatje.
Dankbaar voor mijn spiegelende hond
Door dat geëxperimenteer heb ik hem voor dit werk totaal ongeschikt gemaakt, maar gosh, wat ben ik hem dankbaar.
Door zijn spiegel ontdekte ik de goede en de minder goede kanten van een bepaalde methode. Door hem leerde ik wat motivatie is en vulde ik in de loop der jaren mijn kennisrugzak boordevol.
Ik ben hem er eeuwig dankbaar voor dat hij mij heeft laten zien, dat je eerlijk en oprecht naar je hond moet zijn en blijven, ook al wil jezelf nog zo graag resultaat.
Ben je ook enthousiast geworden om samen met je hond aan de slag te gaan?
Wij bieden verschillende mogelijkheden aan om met mantrailen van start te gaan.
→ Nieuwsgierig naar mijn visie op het mantrailen?
→ Neem deel aan een workshop
Mantrailing Nederland - Halteweg 6 - 7122 MB Aalten
mantrailingnl@gmail.com - +31 (0) 6 27 11 11 50
Algemene voorwaarden