Willie Wortel op vier poten

Op een dag ontving ik een mail van onbekende mensen.

Dit is wat ze mij schreven:

Beste Trainer,

Kunt u ons helpen. Onze hond is zo druk en nu zoeken wij wat voor hem te doen.

Drukke hond

Wij wilden een hond voor de gezelligheid en hebben op internet lopen zoeken naar een hond die bij ons past.

Uit allerlei rasbeschrijvingen hebben we een keuze gemaakt. Hij moet namelijk sociaal zijn en natuurlijk willen wij geen domme hond hebben. Wij zijn beiden academisch gevormd dus dat past beter bij ons. Op Facebook lazen we ook dat een kruising gezonder is dus kozen we daarvoor. U merkt, wij hebben ons er behoorlijk in verdiept.

Hij is nu ongeveer 1 jaar en we zitten met onze handen in het haar. Hij luistert prima, maar hij is zo druk en ‘s avonds als wij moe van het werk komen wil hij van alles. Nu hebben wij gehoord dat speuren de hond moe maakt, is dat niet wat voor ons?

Kunnen we niet een paar lesjes mantrailen van u krijgen zodat we dat zelf kunnen doen. Dat moet toch mogelijk zijn?

Ik stel ze voor eerst eens een basisworkshop mantrailen bij mij te volgen voordat we met de lessen beginnen.

De eerste workshop voor Smartie

Tijdens de eerste workshop mantrailen komt er een vrij potige hond uit de auto die in de verte iets van een herder heeft. Laten we de hond Smartie noemen.

Het is duidelijk dat de mensen van goede wil zijn. Ze hebben netjes alle gehoorzaamheidslessen gevolgd, komen met een heuptasje vol met snacks.

Na de introductie van mij over mantrailen, gaan we met de honden aan het werk, ook Smartie komt aan de buurt.

De gehoorzame hond

De kofferbak gaat open: De hond is inderdaad gehoorzaam en volgt alle commando’s van zijn eigenaren netjes op. Tot dusver niets bijzonders.

Als we beginnen kijkt Smartie zijn eigenaar met een vragende blik aan, die op zijn beurt mij weer vragend aankijken, zeg maar wat we moeten doen vragen ze met hun ogen.

Mijn ervaren assistent laat de hond aan het bakje met heerlijk voer ruiken, loopt een eindje het bos in en doet de grote verdwijntruc met het voerbakje en een lapje met haar geur en loopt verder het bos in.

Het vraagteken boven de kop van de hond wordt nog groter.

De eigenaar wijst nog naar het lapje, zegt het commando "zoek", dat had hij ergens gelezen dat het zo moest , maar Smartie begrijpt er niets van.

Zelfstandig werken, een willie wortel zijn.

Hij gaat zitten, dan liggen en haalt het hele arsenaal uit de kast van truckjes die hij geleerd heeft.

Ondertussen probeert de eigenaar Smartie duidelijk te maken dat hij moet speuren. Maar smartie snapt het niet, wil niet uit de buurt van de eigenaar gaan, want dat mag niet heeft hij geleerd.

De eigenaar gaat ten einde raad zelf maar voor de hond lopen om zo naar mijn assistent te gaan, tenminste dat wilde de eigenaar. 

Hij wordt natuurlijk door mij gestopt.

Mij is inmiddels duidelijk dat de hond niet geleerd heeft zelfstandig na te denken, hoe slim hij ook is.

De Willie Wortel methode

Als ik een hond speciaal voor het mantrailen ga opleiden laat ik die hond, het liefst als puppy,  alles zelf uitzoeken.

Wij weten immers dat de hond alles wat hij zelf heeft “uitgevonden” het beste onthoudt. 

Het zelflerend vermogen, de Willie wortel in een pup

Zo is een pup er al snel achter dat als je tegen mensen opspringt je aandacht krijgt. De meeste mensen vinden pups zo leuk dat ze automatisch de pup even aaien.

De best mogelijke leercurve: gedrag met daarop volgend de beloning.

De herhaling maakt het kompleet.

Wat heeft de pup zichzelf aangeleerd: opspringen is aandacht, kind kan de was doen.

Zie daar het hinderlijke gedrag is aangeleerd, want later als de pup groter is en uitgegroeid, doet hij dat nog steeds, maar dan is het niet meer zo grappig.

Zie dan die slechte gewoonte maar eens af te leren.  De meeste hondeneigenaren zullen dit maar al te goed herkennen.

Profijt van de Willie wortel in een hond

Wij, bij het mantrailen, maken juist gebruik van dit zelflerende vermogen van de pup/ hond.

Nee, niet het tegen mensen opspringen, maar van het systeem dat als de pup iets zelf heeft uitgevonden/geleerd en er een beloning op volgt, hij dat gaat herhalen. En nu is het een positiefs iets, waar we later in zijn opleiding gebruik van gaan maken.

Iets wat we helemaal niet af willen leren, integendeel wij maken er tijdens de opleiding van een pup veelvuldig gebruik van.

We beginnen in het klein en bouwen dan al kleine geurpuzzeltjes in, zodat het hondje die zelf kan oplossen zonder dat wij mensen daar invloed op hebben.

Dat kan omdat bij de eerste stappen in de opbouw van een mantrail-pup de geleider totaal nog geen rol speelt. Het hondje werkt namelijk los en geheel zelfstandig.

Hoe je dat doet en hoe je dat kunt opbouwen komt aan bod tijdens de trainersopleiding.


Het vervolg van de WW-methode

Eigenlijk doe ik dat tijdens de hele opleiding van een mantrail-team en net zoals bij kinderen, eerst op klein niveau en later op hoger complexer niveau.

Honden zijn specialist in het werken met hun neus. Waren ze voordat ze kennis hadden gemaakt met het mantrailen nog bezig als een ongeleid projectiel en renden ze van het ene interessante plekje naar het andere. Nu wordt hun geleerd dat als ze het geurspoor van de geur, die op het geurvoorwerp zit, volgen ze de beloning vinden.

Maak als geleider gebruik van hun talent en laat ze zelf leren en ontdekken waar de geur ligt, dat onthouden ze immers het beste!

Natuurlijk hou je rekening met het niveau. Je laat een kleuter, die net kan tellen, ook geen wiskundevraagstukken oplossen.

Belangrijk in deze is dat je een goede trainer naast je hebt, die ervoor zorgt dat de geurpuzzels die de hond voorschotelt krijgt ook bij het niveau van de hond / baas hoort.

Stap voor stap

En niet geheel onbelangrijk, dat alles in kleine stapjes.

Heeft de hond zijn geur-probleem opgelost en kom je aan bij de runner wees dan vreselijk trots op je hond en laat dat ook merken!

Op elke niveau. Ga er niet vanuit dat een ervaren hond geen behoefte heeft aan aandacht van de geleider na zijn intensieve harde werken.

Zo leren ze dat dit spelletje ook jou als geleider plezier geeft.

De WW-methode alleen voor Pootachtige?

Als je dit gelezen hebt lijkt het erop dat de hond het meest belangrijkste is bij mantrailen, dat is ook eigenlijk zo, zij hebben namelijk die fantastische neus, maar vergeet niet de rol van geleider.

Jouw rol, hoewel anders als je misschien vermoed is super belangrijk in dit werk en kan alles bepalend zijn of je succesvol wordt als team. 

Lees daarover in het volgende blog Willie wortel op twee benen.

En hoe is het eigenlijk met Smartie is afgelopen?

Toen zijn baasjes hem eindelijk “loslieten”  en toestonden zijn eigen weg te gaan in het leerproces van het uitwerken van een spoor ging hij als een speer. Nu hebben ze beiden er zoveel plezier in dat hij wekelijks staat te popelen voor zijn les.

Zijn baasjes zelf gunden hem dat, ook zij moesten eerst loslaten dat het niet allemaal vanzelf komt, maar ook zij hebben lol in die middag quality-time met hun hond.

Een echte inzet hond zal hij nooit worden en dat ligt niet aan Smartie, maar aan de tijd die de baasjes hebben naast hun werk.

In ieder geval hebben ze dit “in de pocket”

Monique van Weeren
 

De kracht van Monique is haar kennis over het samenspel tussen speurhond en geleider. Hondengeleiders leren in de training te vertrouwen op hun intuïtie. Zodat zij op het moment waar het toe doet feilloos aanvoelen welke methodiek zij het beste kunnen inzetten. Monique heeft zelf jarenlange ervaring met het werken van haar eigen inzetbare honden bij vermissingen. Daarnaast zit lesgeven en kennis delen met serieuze mensen die willen leren in haar bloed.

>