Wat is mantrailing?


Het woord Mantrailing komt uit het engels. Vertaald is het in het Nederlands: menselijk (Man) spoor (trail). Voor de duidelijkheid houden wij het op het Engelse woord mantrailen.

Wat betekent mantrailen nu precies: concreet komt het erop neer dat de hond  de specifieke geur van een individueel persoon volgt​ Het geurspoor 

Hij selecteert als het ware gedurende het hele spoor of de geur bij die persoon hoort. Om dat specifieke geurspoor te kunnen volgen moet de hond natuurlijk eerst een voorbeeld van die geur ruiken.

Wij noemen dat een geurvoorwerp: een voorwerp dat de geur bevat van de vermiste persoon. 

presenting scent article
Geurspoor

Tijdens het mantrailen volgt de hond dus het geurspoor (de trail) van de persoon die de hond moet zoeken. Onderweg moet hij steeds ruiken of die geur daar wel is.

Niet gemakkelijk allemaal zeker als er ook andere mensen dezelfde route hebben gelopen. De hond moet dus discrimineren of de geur - partikel bij de gezochte persoon hoort of bij een ander persoon

Lees ook De Drie D's

Richting bepalen

Daarnaast moet de hond ook de richting bepalen. Een spoor teruglopen is natuurlijk geen optie als iemand vermist is.

Of een geurspoor van de vorige dag volgen wanneer de persoon vandaag vermist is geraakt.

Om de juiste richting te bepalen moet de hond dus naast het discrimineren tussen de geuren van verschillende mensen ook discrimineren of dat ene geur-partikeltje jonger is of niet.

Best ingewikkeld allemaal.

In deze animatie is de geur van de persoon die vermist raakt groen gekleurd.

De andere personen hebben de kleuren blauw, paars, geel roze, enz gekregen.

De animatie illustreert op simpele wijze voor wat voor een opgave de Mantrail-hond komt te staan als hij iemand moet zoeken.

De meeste honden kunnen na een intensieve training van enkele jaren, sporen uitwerken van 6 tot misschien wel 24 of meer uur oud. De kans op succes wordt echter per uur minder.

Monique van Weeren
 

De kracht van Monique is haar kennis over het samenspel tussen speurhond en geleider. Hondengeleiders leren in de training te vertrouwen op hun intuïtie. Zodat zij op het moment waar het toe doet feilloos aanvoelen welke methodiek zij het beste kunnen inzetten. Monique heeft zelf jarenlange ervaring met het werken van haar eigen inzetbare honden bij vermissingen. Daarnaast zit lesgeven en kennis delen met serieuze mensen die willen leren in haar bloed.

>