De lichaamstaal lezen

workshops mantrailing voor beginners en gevorderden

Bij mantrailen is het lezen van de lichaamstaal van je hond misschien wel nog belangrijker dan bij andere takken van (honden-)sport.

Bij een daadwerkelijk inzet op zoek naar een vermist persoon heb je immers totaal geen aanwijzingen. Vanaf de voordeur kan die persoon alle richtingen uit gegaan zijn en je bent totaal afhankelijk van je hond of hij het je goed aangeeft. Dan ben je totaal afhankelijk van het goed lezen van de lichaamstaal van je hond.

Natuurlijk is dat afhankelijk hoe je voor die inzet met je hond hebt getraind, maar daar ga ik in deze blog niet op in. Ik ga ervan uit dat je een goede training hebt gehad van een professionele trainer.

De training

Belangrijk tijdens die trainingen is namelijk dat je hond geleerd heeft zelfstandig te werken.  De hond heeft dan tijdens het werken jouw hulp helemaal niet nodig, hooguit geef je je hond op momenten dat je ziet / leest dat je hond het moeilijk heeft wat ondersteuning. Dat kan in de vorm van brengen naar plaatsen waar de meeste kans is dat er nog wat geur ligt. Of je hond andere mogelijke straten, steegjes die de hond gemist heeft laten uitzoeken.

Body language mantrailen

Heb je je hond teveel geholpen bij de training en soms zelfs daadwerkelijk aangegeven waar het mogelijke geurspoor kon liggen, dan zal je hond op momenten dat hij het moeilijk heeft ook jouw hulp verwachten. Bij een inzet, waar niemand weet in welke richting de persoon is gegaan kan je je hond die hulp dan ook nooit geven.

Maar heb je goed getraind, dan is er een kans dat je de lichaamstaal van je hond in die situatie op een mogelijk juiste manier kan interpreteren.

Dat lezen van die lichaamstaal kun je leren!

Een bekende instructeur, Kevin Baughn, uit Amerika (GAK9, Californië)  heeft het in een schema gezet:

Let op Kop, lichaam, staart, richting en lijnspanning en het zal je gidsen.

Niet makkelijk om deze signalen onder de knie te krijgen. Dat is hard werken, maar uiteindelijk zal het je uit betalen.

Mijn advies is, maak een blauwdruk van jouw hond met als leidraad het volgende schema:

Lezen van de hond
De 6 punten van de lichaamstaal
  1. Head: Waar is de neus van jouw hond als hij op het spoor zit? Dit kan voor iedere hond anders zijn, ook afhankelijk van de situatie, zoals het weer, wind, temperatuur, enz.
  2. Body: Hoe is zijn lichaam in het geheel? Werkt het hele lichaam mee?
  3. Staart: hoe is de stand van de staart? Pas op: honden kunnen hun staart naar beneden doen als ze bijvoorbeeld een geur van iets ruiken wat ze spannend vinden.
  4. Direction: Richting, is de hond gericht aan het werk of neemt hij hier en daar een “hapje geur”?
  5. Pull: De spanning op de lijn: wil de hond werkelijk naar het volgende geurpartikel toe?
  6. Focus, als extraatje, een soort samenvatting: heb je het idee of je hond werkelijk met het spoor bezig is of laat hij zich afleiden? Lees ook blog over de drie D’s

Het vervelende is, is dat het niet een 1 op 1 situatie is. Verandert het weer, het gaat bijvoorbeeld hard waaien, dan reageert je hond anders op de geur.

Werkt hij tegen de wind in, dan is de kop meestal iets hoger, maar ook dat kan verschillen per hond.

Handleiding

Een echte handleiding van je hond krijg je niet cadeau, die mag je zelf schrijven.

Wel kan ik je meegeven dat indien je je blauwdruk hebt en er verandert iets in die lichaamshouding tijdens het werken van je hond, dan kan je er vergif op innemen dat er iets veranderd is in het geurbeeld van het spoor.

Zo puzzel je samen met die fantastische neus van je hond, de ervaring van de hond en jouw kennis aan die totaal onbekende route die de vermiste persoon heeft afgelegd.

Verstandig is om dit al tijdens je trainingen in te bouwen. Je kunt dan op elke niveau een oefening dubbel blind doen.

Je traint dan naar de realiteit

Monique van Weeren
 

De kracht van Monique is haar kennis over het samenspel tussen speurhond en geleider. Hondengeleiders leren in de training te vertrouwen op hun intuïtie. Zodat zij op het moment waar het toe doet feilloos aanvoelen welke methodiek zij het beste kunnen inzetten. Monique heeft zelf jarenlange ervaring met het werken van haar eigen inzetbare honden bij vermissingen. Daarnaast zit lesgeven en kennis delen met serieuze mensen die willen leren in haar bloed.

>