Het maken van een blauwdruk bij mantrailen

Blauwdruk

Een handig hulpmiddel bij het werken van een mantrailhond is het maken van een blauwdruk aan de hand van de signalen die de hond je geeft op een spoor.

De term “blauwdruk”  kennen we eigenlijk alleen van de bouw.


Als je de term opzoekt in Wikipedia vind je het volgende:

Een blauwdruk is een met behulp van cyanotypie gemaakte directe fotografische kopie in witte lijnen op een blauwe achtergrond, waarbij de achtergrond blauw kleurt door het gebruik van cyanidezouten.

Daarnaast is blauwdruk in de loop van de tijd ook de term geworden waarmee een nog niet uitgevoerd ontwerp van iets wordt aangeduid. Blauwdruk betekent in figuurlijke zin plan van uitvoering.

Een plan van uitvoering dus:

Bij het mantrailen gebruik ik de term blauwdruk als hulpmiddel.

Tijdens het werken krijg je een gemiddeld idee hoe de lichaamstaal van jouw hond is als hij onder een bepaalde omstandigheden, ouderdom van het spoor, enz laat zien of hij wel of niet op het spoor zit.

Als er dan iets verandert geeft dat je informatie. Het kan dan zijn dat het geurbeeld is veranderd.

Een heel praktisch iets dat je gebruikt bij het lezen van je hond tijdens het mantrailen.

Als je weet welke lichaamshouding jouw hond heeft in diverse situaties, bij verschillende weersomstandigheden geeft het je veel informatie.

Het kan je informatie geven over degene die vermist is.

Bijvoorbeeld:

  • hoe de persoon gelopen heeft
  • waar hij gezeten heeft
  • even steun heeft gezocht bij een muur
  • of zelfs of de persoon geprobeerd heeft om een deur te openen.
Monique van Weeren
 

De kracht van Monique is haar kennis over het samenspel tussen speurhond en geleider. Hondengeleiders leren in de training te vertrouwen op hun intuïtie. Zodat zij op het moment waar het toe doet feilloos aanvoelen welke methodiek zij het beste kunnen inzetten. Monique heeft zelf jarenlange ervaring met het werken van haar eigen inzetbare honden bij vermissingen. Daarnaast zit lesgeven en kennis delen met serieuze mensen die willen leren in haar bloed.

>